Äppelguide

Varje äppelsort varierar i syrlighet, sötma och karaktär. Nedan är en äppelguide som vi har satt ihop för att ge en liten fingervisning för val av äppelmust. Var medveten om att must från samma äppelsort men från olika skördar kan skilja naturligt i smaken, beroende på när på säsongen äpplena var plockade, vilken odling de kommer ifrån och hur förutsättningarna för ett träd har sett ut i jämförelse med ett annat.

ALICE

är ett mycket friskt och stramt äpple som ger en must med fyllig syra och angenäm fruktighet. Musten har en blommig arom och passar bra som fördrink innan maten eller tillsammans med maträtter med krämiga såser. Musten passar även mycket bra med sallader och rätter med hög syrlighet, då de kompletteras med friskheten av Alices juice. Vi väljer ibland att kombinera Alice med äpplet Discovery.

AROMA

är framtaget av SLU på Balsgård i Skåne och är en korsning mellan äpplena Ingrid-Marie och Filippa. Musten är medelfyllig, halvsöt med frisk syra och viss strävhet med smak av aprikos och torkad frukt. Musten passar utmärkt som törstsläckare, men serveras annars gärna som "frukostmust" och till mellanmål.

BELLE DE BOSKOOP

är ett fruktigt vinteräpple med fyllig syrlighet och en tydlig karaktär av sträva vinteräpplen med inslag av havre. Säljs endast i begränsad produktion i flaskor.

COX ORANGE

är ett mycket aromatiskt äpple med dofter av citrusfrukt. Smaken är frisk och passar till många maträtter som t.ex. smakrik sallad med inslag av sälta, så som parmesanost eller bacon. Denna must passar även till ank- och grisrätter, gräddsås och kryddstarka asiatiska rätter, då dess fräscha syrlighet blir en god kombination.

DISCOVERY

En mycket frisk äppelmust med doft av tidiga höstäpplen och med en angenäm fruktighet & blommig arom. Ibland låter vi den förena sig med äpplet Alice som tillsammans kompletterar varandra och bildar en riktig smaksensation. God till ärtsoppa men även till kalvlever eller annan svensk husmanskost.

ELISE

är en relativt ny äppelsort som ger en lätt söt och syrlig mycket ljus must. Vi balanserar ibland Elise med äpplet Aroma och tillsammans passar denna must till de flesta maträtter.

FANNY

ny äppelsort som enbart odlas av Kattviks Fruktodling. Det är ett äpple med hög friskhet och syra.Fruktköttet är rött vilket ger musten en härligt kärleksfull röd färg.

GRAVENSTEIN

Halvsöt till torr med markerad syra, medelfylligt frisk smak, inslag av gula frukter och honung. Mustens karaktär är frisk och har en lång eftersmak. Trevligt alkoholfritt alternativ till mat då det passar utmärkt till de flesta rätter, bl.a. fläskkött men även lax.

INGRID-MARIE

är ett aromatiskt vinteräpple som är kryddigt, friskt och fruktigt. Musten har en markerad syra, mogen fyllig smak av gula äpplen och citrus. Den smakrika musten passar utmärkt till vilt och stekar, eller till enklare rätter av fläskkött, kyckling och fisk. Ingrid-Marie gör sig också bra till ost och torkade charkuterie

MUTZU

Musten har en frisk ljusfärg och har en mild och söt än karaktär. Perfekt som törstsläckare eller till husmanskost.

PIRUETTE

har aromatisk syrligt söt smak med klar karaktär och viss blommighet. Musten är god till mellanmål och är favorit hos barnen och till de som föredrar det lite sötare.

RUBINOLA

ger en fyllig must med balanserad syra med visst inslag av exotiska frukter som melon och citrus. Musten har vanligtvis en mer gulare ton.

SUMMERRED

ger en god syrlig arom till musten. Med sin "vinösa" karaktär passar den utmärkt till svensk husmanskost och som ett vitt alkoholfritt alternativ.

TOPAZ

är en relativt ny äppelsort som framkommit på 80-talet. Äpplet har en god balans av sötma och syra. Musten passar bra till både husmanskost och grillat.

Beställ äpplemust online

Beställ Englamust direkt online och få hemskickat nära dig. Snabbt, smidigt och fraktfritt.

Beställ äpplemust online
Produktsortiment

Englamust Original 50cl

50cl Englamust passar bra till lunch & middag på restaurang som alkoholfritt alternativ.

Se mer

Englamust Original 3 L BiB

3L Englamust Bag-in-Box används i regel till konferenser och frukostbufféer.

Se mer

Englamust Ekologisk 50 cl

50cl Ekologisk Englamust passar bra till lunch & middag på restaurang som alkoholfritt alternativ.

Se mer

Återförsäljare